Tafeltennis regels

tafeltennistafels

Officiële tafeltennis regels

Nadat je je items zoals een tafeltennisbatje en pingpongballen in huis hebt gehaald, is het essentieel dat je op de hoogte bent van de tafeltennis regels. Zoals iedere sport heb je te maken met spelregels van tafeltennis. In dit artikel brengen we je deze tafeltennis spelregels bij. Leuk om te weten: de eerste tafeltennis regels zijn eind 19e eeuw al bedacht en in de loop der tijd aangepast tot de huidige tafeltennisregels en toegepast bij iedere tafeltennisvereniging en toernooi.

Tafeltennis regels uitgelegd:

Spelers. Tafeltennis kan gespeeld worden door 2 of 4 spelers (enkel en dubbel).Begin. Via een toss wordt er bepaald wie er mag beginnen met serveren.
Batje. Je batje dient een rood rubber aan de ene kant en een zwart rubber aan de ander kant te hebben volgens de tafeltennis spelregels.
Opslag: Je serveert door de bal eerst 1 keer op de eigen helft en vervolgens op de andere helft te laten stuiteren. Om de 2 punten wordt er gewisseld van opslag tussen de tegenstanders. Bij 10-10 wisselt de opslag om en om. De serveerder dient de bal minimaal 16 centimeter (plus minus) omhoog te gooien voor de slag. De bal dient tevens vanaf een vlakke hand worden opgegooid. De bal dient boven de tafel te worden gehouden tot de opslag zodat deze ten alle tijden in het zicht van de tegenstander is. Afschermen van de bal met een lichaamsdeel of de tafel is dus niet toegestaan. Wanneer de bal het net raakt, moet de bal opnieuw worden geserveerd.
Terugslag. Nadat de bal is geserveerd, dient de tegenspeler de bal in 1 keer terug te slaan zonder dat de bal daarna op zijn eigen helft stuitert. De bal dient dus in 1 keer op de tafelhelft van de tegenstander te komen. De tafeltennis spelregel is echter wel dat dit in dit geval wél via de netrand mag zijn.
Puntentelling: Een game wordt gespeeld tot de 11 punten. Een tafeltennis puntentelling regel is echter wel dat een game met 2 punten verschil moet worden gewonnen. Aan het einde van iedere game wordt er conform de tafeltennis puntentelling gewisseld van speelhelft. 
Wedstrijd: In een wedstrijd geldt de puntentelling ‘best of five’: diegene die het eerst drie games heeft gewonnen wint de wedstrijd.

Overige spelregels tafeltennis

Naast de bovenstaande basisregels zijn er uiteraard nog andere tafeltennis regels die gelden. Deze liggen iets minder voor de hand maar zijn wel goed om te weten. 

  • Bij enkelspel mag de service overal naar toe worden gespeeld, bij dubbelspel is dit altijd diagonaal.
  • De bal dient opnieuw te worden gespeeld wanneer de rally wordt verstoord. Dit kan zijn door een ander balletje, een andere persoon, enzovoort.
  • Bij een slaande beweging van de opslag, zonder de bal te raken, is het punt voor de tegenstander.
  • Het tafeltennisbatje heeft volgens de tafeltennisregels geen beperkingen.
  • Pingpong regels zijn hetzelfde als de spelregels van tafeltennis. Pingpong regels worden eerder aangehaald voor recreatieve spelers die thuis, op werk of op school een potje tafeltennis spelen. 
  • De bal mag de tafelrand raken, maar niét de zijkant van de tafel. 
  • Een tafeltennistafel moet voldoen aan officiële afmetingen. Lees het in onze blog over tafeltennistafels
  • Speel met onbeschadigde pingpongballen met een diameter van 40mm.

Bekijk hier de officiële regels van NTTB.

Online een tafeltennisbatje kopen?

Bekijk onze blog over de do’s & dont’s van een tafeltennisbatje kopen en onze selectie van de beste batjes!

NIEUWSTE BERICHTEN

pingpongclub

Pingpongclub

De pingpongclub in Utrecht is wellicht wel de meest populaire pingpong bar onder tafeltennissers. Bij de pingpongclub kun je in een ongedwongen sfeer een biertje drinken gecombineerd met een potje ping pong in een bar.

tafeltennissen2

Tafeltennisvereniging

Je vindt een tafeltennisvereniging in steeds meer plaatsen. Wanneer je op zoek bent naar een tafeltennisvereniging is het goed om je bewust te zijn van enkele criteria en vervolgens een club uit te kiezen die bij je past.

tafeltennis regels

Tafeltennisschoenen

Het nut van goede tafeltennisschoenen wordt nog wel eens onderschat, tijd voor opheldering! Wat nog wel eens vergeten wordt is dat goed tafeltennis spel begint bij je voetenwerk. En vrijuit bewegen van je voeten rondom de tafeltennistafel begint door goede tafeltennisschoenen te kopen!

pingpongbatje

Tafeltennisbatje

Wat is een goed tafeltennisbatje? Waar koop ik een tafeltennisbatje? Zelf een tafeltennisbatje samenstellen? Dit zijn slechts enkele vragen die wij veelal krijgen bij de aanschaf van een batje. Samengevat: kies een tafeltennisbatje dat past bij je speelstijl, budget en natuurlijk je persoonlijke smaak.

tafeltennistafel

Tafeltennistafel

Een tafeltennistafel is de basis van tafeltennis en wordt met het jaar populairder. Een tafeltennistafel kopen kan al vanaf €100 en biedt jaren speelplezier.

pingpongballen

Pingpongballen

Heb je de beschikking over een tafeltennisbatje, dan heb je natuurlijk ook pingpongballen nodig om mee te spelen! Een pingpongbal heb je in allerlei varianten en wij zullen je informeren over de verschillende pingpongballen die je kunt kopen.

Gepubliceerd door tafeltennisspecialist

Alles van en voor de tafeltennisser!